Skärpta allmänna råd

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Alla som vistas i Västra Götaland behöver följa råden om vi ska få stopp på den snabba smittspridningen, menar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Situationen är än mer allvarlig nu. Smittspridningen har ökat kraftigt på kort tid och allt fler blir allvarligt sjuka. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras. Vi måste bryta alla smittkedjor och för det behövs ytterligare åtgärder, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

För alla boende och besökare i Västra Götaland gäller det nu att hålla avstånd och minska trängsel.

Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland från och med idag och till en början tre veckor framåt. Samma råd gäller även i regionerna Stockholm och Östergötland under samma period.

• Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Publikgränsen på 50 personer kvarstår

I dag har Länsstyrelsen Västra Götaland beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland.

Avråder att besöka äldreboende

Vi ber anhöriga att så långt det är möjligt undvika att besöka sina närstående på särskilt boende från och med idag och tre veckor framåt.