Medborgarskapsceremoni

Foto på Sara Noor och Nada Noor.

Sara Noor och dottern Nada var två av deltagarna på medborgarskapsceremonin.

Medborgarskapsceremoni för nya svenska medborgare i samband med Lysekils kulturvecka.

Första söndagen under kulturveckan höll Lysekils kommun en medborgarskapsceremoni för de som ansökt om och beviljats svenskt medborgarskap under 2017.

Ceremonin startade på Café Kungsgatan där deltagarna bjöds på en lättare måltid. Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson berättade om delar av Lysekils kommuns historia samt medborgarskapets betydelse.

Ceremonin avslutades med ett gemensamt besök på teaterföreställningen ”När vi träffade varann” som gavs av Riksteatern i Lysekils Folkets Hus.

Två av de nya svenska medborgarna som var med under ceremonin var Sara Noor och dottern Nada. Sara arbetar till vardags på Färgargatans förskola där hon trivs väldigt bra och Nada går i förskola.

- Det var roligt att bli inbjuden till ceremonin och det var väldigt trevligt att få träffa både kommunens representanter och de andra gästerna. Nada tyckte att kakan efter maten var det bästa! säger Sara.

Vad är medborgarskapsceremoni?

Alla Sveriges kommuner har i uppdrag att anordna en medborgarskapsceremoni. Det innebär bland annat att kommunerna ska anordna ceremonier för nya svenska medborgare i syfte att högtidlighålla det nya medborgarskapet.

Kommunerna har frihet att själva bestämma över ceremoniernas innehåll och anpassa ceremonierna efter den egna kommunens förutsättningar och förhållanden.

Läs mer om medborgarskapsceremoni på SKL:s webbplats: