- Du är här:
- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Alkohol och servering
- Tillsynsplan
Tillsynsplan
Målsättning med tillsynsverksamheten enligt alkohollagen
Alkohollagen
All försäljning av alkoholdrycker skall skötas på ett sådant sätt att skador i möjligaste mån förhindras och servering av alkoholdrycker får endast ske i sådan omfattning och i sådana former att skador eller brister i ordning och nykterhet inte föreligger eller att särskild risk för människors hälsa inte uppstår. Som ett särskilt skydd för ungdomen finns dessutom åldersgränser.
Alkohollagen är en skyddslag som syftar till att begränsa alkoholens skadeverkningar. Bestämmelserna i alkohollagens 9 kap ger tillståndsmyndigheterna rätt att utöva kraftfull tillsyn över försäljningen av alkoholdrycker. Med alkohol förstås en dryck som innehåller mer än 2,25 volymprocent alkohol.
Servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker får endast ske av den som meddelats serveringstillstånd. Av alkohollagen framgår att servering endast får ske i sådan omfattning och sådana former att skador eller brister i ordning och nykterhet på serveringsställena inte uppstår. Som ett särskild skydd för ungdomar finns även åldersgränser angivna i lagen. De förutsättningar som gäller för att beviljas serveringstillstånd skall vara uppfyllda även efter det att serveringstillstånd meddelats. Kommunen har inte enbart ansvar när det gäller tillsyn över servering av alkoholdrycker utan utövar även tillsyn över detaljhandel med folköl.
Tillsynen över efterlevnaden av alkohollagens bestämmelser om marknadsföring gentemot den som har serveringstillstånd får, när det handlar om marknadsföring på serveringsstället, vid sidan av Konsumentverket utövas också av kommunen.
Tillsynsmyndigheter
I Lysekils kommun har kommunstyrelsen delegerat den lokala tillsynen enligt alkohollagen till Socialnämnden som i sin tur har delegerat tillsynen till ansvarig tjänsteman.
Förutom kommunen har även polismyndigheten skyldighet att kontrollera att lagen följs.
Regional tillsynsmyndighet enligt alkohollagen är länsstyrelsen och ska bland annat ge kommunerna vägledning men också utöva tillsyn av kommunernas verksamhet avseende alkohollagens efterlevnad. Central tillsynsmyndighet är Folkhälsoinstitutet som ska följa utvecklingen och vara vägledande vid tillämpningen av lagen.
Syftet med all tillsyn är att förebygga och korrigera felaktigheter och rättelser kan i vissa fall ges s.k. erinran, då det gäller mindre allvarliga överträdelser, ske på frivillig väg genom tillståndshavarens egen försorg, men serveringstillståndet kan återkallas i de fall som anges AL 9 kap. 18 §.
Det är viktigt att det förs en löpande dialog mellan kommunen och tillståndshavaren.
Om felaktigheter i hanteringen uppmärksammas kan tillsynsmyndigheten ofta genom samtal med tillståndshavaren åstadkomma att bristerna omedelbart rättas till. Vid dessa samtal är det ofta nödvändigt att gå igenom aktuella bestämmelser och tillämpningen av dessa.
Det är bl.a. därför nödvändigt att de som utövar tillsyn själva har mycket god kunskap om bestämmelserna och är medvetna om kravet på noggrann dokumentation.
Jämför uttalanden i propositionen (1976/77:108 s.39) till den tidigare lagstiftningen på området, Lagen om handel med drycker (LHD) där det bl.a. anförs att ”tjänstemannen ska vara expert på ärenden om försäljning av drycker. Tyngdpunkten i hans/hennes arbete bör ligga på rådgivande och förebyggande verksamhet”.
Genom rådgivande verksamhet och en smidig handläggning av ärendena bör det kunna undvikas att administrativa tvångsmedel kommer till annat än begränsad användning. Dessa tankar bör vara vägledande även i dag.
Folkhälsomyndigheten om tillsynsvägledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förebyggande tillsyn
- Tillsynsbesök på serveringsställen.
- Informationsmaterial om bestämmelserna i alkohollagen är aktuella och hålls tillgängliga för näringsidkare och allmänheten.
- Genomföra utbildningen ansvarsfull alkoholservering för tillståndshavare samt personal.
- Planering under året
- Vid folkölstillsynen ska genomgång av egentillsynsprogrammen göras.
Yttre tillsyn
Yttre tillsyn avser den tillsyn som sker på serveringsstället i syfte att följa upp att verksamheten bedrivs enligt alkohollagens bestämmelser.
- Att ordning och nykterhet råder på serveringsstället.
- Att servering inte sker till minderåriga.
- Att servering inte sker till märkbart påverkade personer.
- Att lagad mat tillhandahålls på serveringsstället.
- Att det finns ett allsidigt matutbud.
- Att serveringsansvarig person finns på plats.
- Att utbudet av alkoholdrycker överensstämmer med beviljat tillstånd.
- Att det finns alkoholfria alternativ.
- Att serveringslokalerna och kökets beskaffenhet överensstämmer med bestämmelserna i alkohollagen.
- Att den som serverar alkohol är anställd av tillståndshavaren eller inhyrd av bemanningsföretag.
- Att marknadsföringen inte är påträngande.
- Att animeringsförbudet respekteras.
- Att serveringen sker återhållsamt.
- Att serveringen inte sker före eller efter serveringstid.
- Att försäljningen bokförs enligt alkohollagens bestämmelser.
- Att meddelade villkor följs.
- Att förvarings-och förtäringsförbudens efterlevs.
Har du frågor eller funderingar?
Du är alltid välkommen att kontakta oss.
Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se