Riksdagen väntas fatta beslut om betänkandet i slutet av april och den 1 juni 2025 kommer lagstiftningen att träda i kraft. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram föreskrifter kring utformningen av företagens egenkontrollprogram, kunskapsprov för den sökande, utformningen av besöksarrangemangen, prissättningen och den information om alkoholens skadeverkningar som ska delges kunderna. Flera av dessa föreskrifter ska tas fram i samverkan med andra myndigheter, såsom Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Konsumentverket.
Innan dessa föreskrifter är på plats kommer inte kommunerna att kunna behandla några ansökningar om tillstånd. Ansökningar kan tas emot först när lagen gäller dvs. 1 juni.
Innan riksdagen har fattat beslut går det inte att med säkerhet veta vilka ändringar i alkohollagen som kommer att genomföras. Förslaget i regeringens proposition är att det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till
- 75 000 liter spritdrycker
- 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol (öl/cider)
- 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol (vin)
Förslaget innebär också att varje person, i samband med ett betalt studiebesök, ska kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker (cider).
Studiebesöket ska ha ett kunskapshöjande inslag, en viss varaktighet och genomföras i nära anslutning till försäljningsstället. Det är besöket snarare än försäljningen som ska stå i centrum.
Folkhälsomyndigheten har publicerat en webbsida med information utifrån propositionen som kommer att uppdateras när riksdagen har fattat sitt beslut.
Gårdsförsäljning av alkohol - folhälsomyndigheten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.