Anmälan om folkölsförsäljning - Blankett
Pdf, 192.6 kB.
Avanmälan om folkölsförsäljning - Blankett
Pdf, 128.3 kB.
Anmälningsskyldighet
Anmäla försäljning
Enligt alkohollagen skall den som avser att bedriva försäljning och – eller servering av folköl anmäla verksamheten till den kommun där serveringen ska ske. Varken servering eller försäljning av folköl på påbörjas innan anmälan har gjorts. Anmälan ska göras senast när försäljningen på börjats. Det är den person som äger försäljningsstället (vanligtvis en butik eller restaurang) som ska fylla i anmälan.
Ägarbyte eller upphörande av försäljning
Vid ägarbyte av butiken ska detta anmälas till kommunen eftersom rätten att sälja folköl inte automatiskt följer med till den nya ägaren. Detsamma gäller om butiksägaren inte längre vill sälja folköl.
Om butiken byter ägare eller om du vill avsluta din försäljning ska det också anmälas till tillståndsenheten. Rätten att sälja folköl, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter följer inte automatiskt med till den nya ägaren. Det är viktigt att anmäla ägarbyte eller att försäljningen upphör.
Om det sker förändringar ska du omgående meddelas oss. En ändring kan vara ändrade uppgifter om företaget eller försäljningsstället som till exempel kontaktuppgifter, adressändring eller namn.
Tillsynsavgift
Vid folkölsförsäljning har kommunen rätt att ta ut en tillsynsavgift. Tillsynsavgiften faktureras en gång per år. Kommunens uppgift i förhållande till folkölsförsäljningen är att ge information, kontroll av verksamheten samt kontroll av egenkontrollprogram. Du hittar uppgift om aktuell avgift på hemsidan under länken ”aktuella avgifter för tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen”
Egenkontrollprogram
Egenkontrollprogram där rutiner för folkölsförsäljning finns dokumenterat ska finnas på varje försäljningsställe. Förslag på Egenkontrollsystem finns på kommunens hemsida. Kopia på detta ska lämnas till kommunen i samband med ansökan.
Livsmedelsregistrerad lokal
För att sälja folköl krävs det att försäljningsstället är godkänt som stadigvarande livsmedelslokal. Det innebär att butiken måste ha ett brett och varierat sortiment av matvaror. Det ska därför finnas ett flertal av varje försäljningstyp till försäljning, alltså fler konserver, mejeriprodukter, charkprodukter, smörgåsar, frysta varor, bröd och grönsaker. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken som till exempel lättöl, läsk och vatten. Glass, godis, chips, kaffe och te anses inte uppfylla kravet på tillhandahållande av matvaror.
Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning görs hos Miljöenheten i Sotenäs. Blankett hittar du på www.sotenas.se
Regler vid försäljning av folköl
Folköl får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år. Den som säljer folköl ska förvissa sig om att den som köper är 18 år. Det innebär att säljaren alltid ska kräva att få se legitimation då personen ser ung ut. En bra regel kan vara att fråga alla som ser ut att vara under 25 år om legitimation.
- Du får inte sälja folköl till person som är märkbart påverkad.
- Öl får inte heller lämnas ut till någon som kan misstänkas överlåta ölet (langa) till någon som inte har rätt att köpa.
- Försäljningsstället ska även skylta om åldersgränsen. Skyltar och/eller dekaler ska synas tydligt och bör vara placerade både vid varuhyllan samt vid kassan.
- Försäljningen/serveringen får endast ske i en godkänd livsmedelslokal.
- Det måste finnas ett varierat matutbud, endast korv med bröd är inte tillräckligt.
- Vid servering måste serveringsytan vara överblickbar för att undvika risken att folkölen överlämnas till minderåriga.
Anmälan skickas till
serveringstillstand@lysekil.se
Vid frågor
Ring vår alkoholhandläggare via Kontaktcenter 0523-613000