Meny

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Foto av kockar som lägger upp efterrätt på tallrikar.

Är du intresserad av mat, service och människor? Tycker du om att arbeta i grupp men även ibland självständigt och utföra mycket praktiskt? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig.

 

Möjliga yrken efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Kock
  • Bartender
  • Barista
  • Hovmästare
  • Servitör/servitris

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar för dig som tycker om att laga mat och ge service, visar intresse för hur mat och livsmedel produceras och hanteras, samt vill lära känna andra matkulturer och utmana olika mat- och dryckestrender.

Möjlighet till APL utomlands

Du lär dig att laga mat från grunden till gastronomiska rätter. Du lär dig att servera samt kunskap om olika drycker och när man får lov att servera alkohol. Hälsoperspektivet samt miljöpåverkan finns med i alla våra kurser. Du får träffa branschen genom din APL (arbetsplatsförlagt arbete) som är ca 21 veckor under 3 perioder. Du får arbeta praktiskt och du lär dig ett arbete från grunden som gör dig anställningsbar när du tar gymnasieexamen. Det finns även möjlighet att göra APL i bland annat England och Irland.

Yrkesförberedande program

Detta program leder till att du kan få arbete som kock, bartender, hovmästare samt till servitör/servitris när du tar gymnasieexamen. Du får användning för dina kunskaper i din vardag, men du har hela världen som väntar på dig. Branschen växer otroligt fort och du kan få många nya platser att arbeta på över hela världen.

Du kan få grundläggande högskolebehörighet om du väljer till Svenska 2 + Svenska 3, samt Engelska 6.

Se filmen "Världens jobb" 

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv. 

Här kan du se "Världens jobb" - Visitas film om jobb efter Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp Visita

Kurser och poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma ämnen

Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Branschkunskap inom restaurang- och livsmedel, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p

Inriktningar

Kök och servering
Mat och dryck i kombination, 100 p
Matlagning 1, 100 p
Servering 1, 100 p

Programfördjupning Kök och servering
Barteknik, 100 p
Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p
Specialkoster, 100 p
Matlagning 2, 200 p
Matlagning 3, 200 p
Servering 2, 200 p

Individuellt val - 200 p

Gymnasiearbete - 100 p