- Du är här:
- Startsida
- Förskola och skola
- Vuxenutbildning
- Yrkesutbildningar Komvux
- Kockutbildning, 1 år, lärling
Kockutbildning, 1 år, lärling

Utbildningen vänder sig till dig som vill göra största delen av din kockutbildning på en lärlingsplats. Du kanske redan arbetar eller önskar arbeta inom restaurang och storkök och brinner för matlagning och allt som har med köket att göra.
Efter utbildningen kan du ta anställning som kock inom både restaurang och storkök.
Utbildningen
Som lärling på ett företag i branschen krävs att du har egen drivkraft då stor del praktiskt lärande sker på arbetsplatsen. Du behöver kunna ta dig till arbetsplatsen och gemensamma teoripass på skolan. Därför är körkort och tillgång till bil oftast nödvändigt. Dagtid, kvällstid och helger ingår i schemat.
Före antagning gör vi en obligatorisk kartläggning med språktest samt besök och matchning mot ett lärlingsföretag. Utbildningen startar med en introduktion på skolan och därefter påbörjas din lärlingsutbildning på företag, gärna nära din hemort om det är möjligt att få en plats där. Utbildningen är på heltid. Du kommer att vara en del av arbetslaget på din lärlingsplats 4-5 dagar/vecka samt ha platsförlagd undervisning 1 dag/v på skolan vissa perioder.
Utbildningen är kostnadsfri, men du betalar din kost och ansvarar för inköp av kockkläder och skor samt resor till och från lärlingsplats och studiebesök.
Observera! Vi använder Teams i utbildningen för teoristudierna. Det krävs att du har grundläggande datorvana, tillgång till laptop, webkamera, mikrofon och internetuppkoppling.
Kursstart: 2025-08-25
Förkunskaper: Grundskolans svenska/svenska som andraspråk samt goda
kunskaper i engelska.
Bifoga betyg och personligt brev i din ansökan.
Studietakt: Heltid, 40 veckor
Studieperiod: 2025-08-25 – 2026-05-29
Kontaktperson: Studie- och yrkesvägledare, Susanna Samuelsson, susanna.samuelsson@lysekil.se, 0523-61 33 18
Sista ansökningsdag: 6 juni 2025
Ämnen och poäng
Termin 1, 20 veckor, 400-450p (varav ca 3 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1 100p
Livsmedelshygien, nivå 1, 100p
Matlagning, nivå 1, 100p
Service och bemötande, nivå 1, 100p
Individuellt, SVA 1, 50p
Termin 2, 20 veckor, 500-550p (varav ca 3 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Matlagning nivå 2, 100p
Matlagning nivå 3, 200p
Matlagning nivå 4, 200p
Individuellt, SVA 1, 50p
Samt eventuellt APL en dag /vecka hela terminen. Under termin två kan det finnas möjlighet till APL utomlands.