Meny

Vägledning, validering

Du som känner dig osäker inför ditt studie- eller yrkesval är välkommen till studie- och karriärvägledningen. Här kan du träffa vägledare och få hjälp med din studieplan.

Verksamheten bygger på att du själv är aktiv i planeringen av din framtid.

Vägledningen är avgiftsfri och öppen för alla. Vägledarna samtalar med dig om dina
önskemål, intressen och kompetenser. Ni hittar gemensamt utbildningar eller arbetsområden där du kan trivas och utvecklas.

Validering och prövning

Validering innebär att du som studerande ska kunna få dina kunskaper värderade både teoretiskt och praktiskt. Validering kan vara en viktig del i studieplaneringen och den kan påverka dina studiers kursinnehåll och längd.

Prövning hos Lysekils vuxenutbildning sker endast i de kurser som är aktuella på skolan respektive period.

Om du läst in en kurs på egen hand eller skaffat dig kunskaper på annat sätt som du vill få betygsatta kan du göra en prövning. Om du saknar möjlighet att följa undervisning kan du studera helt på egen hand och få betyg.

Du tenterar på hela kursen vid ett och samma tillfälle. I flertalet kurser är själva tentamen uppdelad på två moment, en skriftlig och en muntlig.

En prövning ger inte rätt till studiemedel från CSN.

Avgift

För prövning är kostnaden 500 kr per kurs. En påbörjad prövning ska avlutas inom 6 månader och betald prövningsavgift kommer inte att återbetalas. 

Har man F kostar prövningen ingenting i det ämnet man har F i, men det måste styrkas med betygskopia.