Meny

Förändrade förutsättningar påverkar skolorna i Lysekils kommun

Andelen barn i Lysekil minskar och kommer fortsätta att minska de kommande tio åren enligt statistik från SCB. Detta leder till en överkapacitet bland förskolor och skolor. Utbildningsförvaltningen har därför fått i uppgift av utbildningsnämnden att ta fram förslag till anpassningar som ska säkra kvaliteten för elever i hela kommunen.

Sveriges befolkning genomgår stora förändringar. Detta påverkar även Lysekil där andelen födda barn stadigt minskat. Hittills i år har det fötts cirka 70 barn i kommunen och troligen kommer antalet födda barn ligga någonstans runt 90-100 barn per år de kommande åren, vilket kan jämföras med 129 barn 2019. Detta innebär dels att kommunen har fler skolor än vad antalet elever kräver, dels att det statliga bidraget som bygger på antal elever i en kommun minskar.

En minskning som motsvarar 36 tjänster

Redan nästa år påverkar det minskade elevantalet den budgetram som utbildningsförvaltningen måste hålla sig inom. Fram till 2027 kommer förvaltningens ram att minska med 23,6 mnkr. Detta motsvarar ungefär 36 tjänster. Förskolan har under året anpassat sin organisation genom att minska med 16 tjänster. Då antalet elever fortsätter minska kommer det kräva ytterligare neddragningar med 6,6 mnkr under 2028-2029, vilket motsvarar ytterligare tio tjänster.

Färre enheter ger oförändrad personaltäthet

För att kunna behålla dagens personaltäthet behöver verksamheten anpassas till färre antal elever genom att minska antalet enheter. Då kan den barnpeng som barnet genererar i större utsträckning gå till pedagogisk personal och verksamhet istället för till lokaler. Förvaltningen föreslår därför att lägga ner Bergs och Bro skola. Det skulle innebära att kommunen driver fyra F-6-enheter med god spridning över det geografiska området. Elevantalet inom upptagningsområdet för Bro/Stångenässkolan samt Berg/Mariedalsskolan ger elevunderlag för två klasser i varje årskurs. Antalet elever hamnar på en klasstorlek av cirka 20-23 elever.

Minskad personal inom administration och skolledning

Vid en sammanslagning av de föreslagna skolorna samordnas eleverna vilket möjliggör en neddragning av tjänster men med bibehållen personaltäthet inom både skolan och fritidshemmet. Färre antal enheter gör det även möjligt att minska personal inom administration och skolledning. Om antalet skolor inte minskar kommer samma antal klasser att finnas i kommunen men med betydligt färre antal personal.

Politisk process och nästa steg

7/10 beslutade utbildningsnämnden att Trötens förskola läggs ner från årsskiftet samt att Badhusbergets förskola läggs ner till hösten 2025.

19/11 beslutade utbildningsnämnden att föreslå fullmäktige att lägga ned Bro och Bergs skolor.

Tjänsteskrivelse med förslag

Här hittar du förvaltningens förslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till anpassningar som ska säkra kvaliteten för elever i hela kommunen. Gå in under Utbildningsnämnden 2024-10-30 för att ta del av materialet. Underlaget har kompletterats sedan det presenterades för nämnden 7/10, bland annat med en uträkning av hur många tjänster den minskade budgetramen motsvarar och en uppdatering av tabellen över elevantal på sidan 3.

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se