Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Foto av kockar som lägger upp efterrätt på tallrikar.

Är du intresserad av mat, service och att arbeta med människor? Tycker du om att arbeta i grupp men också självständigt, där du får utföra mycket praktiskt arbete? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig. Här får du möjlighet att utveckla dina färdigheter och öppna dörrar till en karriär inom både restaurangmiljön och andra områden som livsmedelsindustrin, hälsa och service.

Möjliga yrken efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Kock
  • Bartender
  • Barista
  • Hovmästare
  • Servitör/servitris
  • Sommelier
  • Caféägare
  • Cateringföretagare
  • Matstylist
  • Dietkock
  • Eventkoordinator
  • Livsmedelstekniker
  • Kvalitetskontrollant inom livsmedelsindustrin

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar för dig som tycker om att laga mat, ge service och arbeta med människor. Programmet är för dig som visar intresse för hur mat och livsmedel produceras och hanteras, samt vill utforska olika matkulturer och följa eller utmana mat- och dryckestrender.

Möjlighet till APL utomlands

Du lär dig att laga mat från grunden till gastronomiska rätter, servera gäster och få kunskap om olika drycker, inklusive regler för alkoholförsäljning. I alla våra kurser vävs hälsoperspektivet och miljöpåverkan in för att ge dig en helhetssyn på hållbar matlagning och service. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du direkt kontakt med branschen under cirka 21 veckor, fördelat på tre perioder. Det finns även möjlighet att göra APL utomlands, vilket ger dig internationell erfarenhet och öppnar dörrar till en global karriär.

Bred yrkesförberedelse och karriärmöjligheter

Detta program förbereder dig inte bara för att arbeta som kock, bartender, hovmästare eller servitör/servitris, utan öppnar även dörrar till karriärer inom områden som livsmedelsindustrin, hälsa, service och eget företagande. Kunskaper i ämnen som näringslära, hygien och livsmedelskunskap ger dig en stark grund för att arbeta som dietkock, personlig tränare med specialisering inom kost, eller livsmedelstekniker. Världen ligger framför dina fötter – med denna utbildning blir du anställningsbar direkt efter gymnasieexamen och har möjligheten att arbeta på många olika platser, både i Sverige och internationellt.

Se filmen "Världens jobb" 

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv. 

Här kan du se "Världens jobb" - Visitas film om jobb efter Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logotyp Visita

Kurser och poäng


Valbara inriktningar

Kök– och servering

 

Gymnasiegemensamma ämnen/nivåer 900p

Engelska, nivå 1 100

Engelska, nivå 2 100

Historia, nivå 1a1 50

Idrott och hälsa, nivå 1 100

Matematik, nivå 1a 100

Naturkunskap, nivå 1a1 50

Religion, nivå 1 50

Samhällskunskap, nivå 1a1 50

Svenska/Svensk som andra språk, nivå 1 100

Svenska/Svenska som andra språk, nivå 2 100

Svenska/Svenska som andra språk, nivå 3 100

 

Programgemensamma ämnen/nivåer 400p

Livsmedels– och näringskunskap, nivå 1 100

Måltid och bransch, nivå 1 200

Måltid och bransch, nivå 2 100

 

Individuellt val 200p

Gymnasiearbete 100p

 

INRIKTNING

Kök- och servering 300p

Mat och dryck i kombination, nivå 1 100

Matlagning, nivå 1 100

Servering, nivå 1 100

 

Programfördjupning* 900p

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering, nivå 1 100

Matlagning, nivå 2 100

Matlagning, nivå 3 200

Servering, nivå 2 100

Mat och dryck i kombination, nivå 2 100

Försäljning och kundservice, nivå 1 100

Servering, nivå 3 200

 

 

 

Totalt 2500/2800
*observera att ämnesändringar kan förekomma