Är du intresserad av mat, service och människor? Tycker du om att arbeta i grupp men även ibland självständigt och utföra mycket praktiskt? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar för dig som tycker om att laga mat och ge service, visar intresse för hur mat och livsmedel produceras och hanteras, samt vill lära känna andra matkulturer och utmana olika mat- och dryckestrender.
Du lär dig att laga mat från grunden till gastronomiska rätter. Du lär dig att servera samt kunskap om olika drycker och när man får lov att servera alkohol. Hälsoperspektivet samt miljöpåverkan finns med i alla våra kurser. Du får träffa branschen genom din APL (arbetsplatsförlagt arbete) som är ca 21 veckor under 3 perioder. Du får arbeta praktiskt och du lär dig ett arbete från grunden som gör dig anställningsbar när du tar gymnasieexamen. Det finns även möjlighet att göra APL utomlands.
Detta program leder till att du kan få arbete som kock, bartender, hovmästare samt till servitör/servitris när du tar gymnasieexamen. Du får användning för dina kunskaper i din vardag, men du har hela världen som väntar på dig. Branschen växer otroligt fort och du kan få många nya platser att arbeta på över hela världen.
Du kan få grundläggande högskolebehörighet om du väljer till Svenska 2 + Svenska 3, samt Engelska 6.
Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv.
Engelska 5, 200 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, 300 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Branschkunskap inom restaurang- och livsmedel, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p
Kök och servering
Mat och dryck i kombination, 100 p
Matlagning 1, 100 p
Servering 1, 100 p
Programfördjupning Kök och servering
Barteknik, 100 p
Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p
Specialkoster, 100 p
Matlagning 2, 200 p
Matlagning 3, 200 p
Servering 2, 200 p