- Du är här:
- Startsida
- Förskola och skola
- Gymnasium
- Gullmarsgymnasiet
- Våra program
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Är du intresserad av mat, service och att arbeta med människor? Tycker du om att arbeta i grupp men också självständigt, där du får utföra mycket praktiskt arbete? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig. Här får du möjlighet att utveckla dina färdigheter och öppna dörrar till en karriär inom både restaurangmiljön och andra områden som livsmedelsindustrin, hälsa och service.
Möjliga yrken efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Kock
- Bartender
- Barista
- Hovmästare
- Servitör/servitris
- Sommelier
- Caféägare
- Cateringföretagare
- Matstylist
- Dietkock
- Eventkoordinator
- Livsmedelstekniker
- Kvalitetskontrollant inom livsmedelsindustrin
Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar för dig som tycker om att laga mat, ge service och arbeta med människor. Programmet är för dig som visar intresse för hur mat och livsmedel produceras och hanteras, samt vill utforska olika matkulturer och följa eller utmana mat- och dryckestrender.
Möjlighet till APL utomlands
Du lär dig att laga mat från grunden till gastronomiska rätter, servera gäster och få kunskap om olika drycker, inklusive regler för alkoholförsäljning. I alla våra kurser vävs hälsoperspektivet och miljöpåverkan in för att ge dig en helhetssyn på hållbar matlagning och service. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du direkt kontakt med branschen under cirka 21 veckor, fördelat på tre perioder. Det finns även möjlighet att göra APL utomlands, vilket ger dig internationell erfarenhet och öppnar dörrar till en global karriär.
Bred yrkesförberedelse och karriärmöjligheter
Detta program förbereder dig inte bara för att arbeta som kock, bartender, hovmästare eller servitör/servitris, utan öppnar även dörrar till karriärer inom områden som livsmedelsindustrin, hälsa, service och eget företagande. Kunskaper i ämnen som näringslära, hygien och livsmedelskunskap ger dig en stark grund för att arbeta som dietkock, personlig tränare med specialisering inom kost, eller livsmedelstekniker. Världen ligger framför dina fötter – med denna utbildning blir du anställningsbar direkt efter gymnasieexamen och har möjligheten att arbeta på många olika platser, både i Sverige och internationellt.
Se filmen "Världens jobb"
Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv.
Kurser och poäng
Valbara inriktningar Kök– och servering
Gymnasiegemensamma ämnen/nivåer 900p Engelska, nivå 1 100 Engelska, nivå 2 100 Historia, nivå 1a1 50 Idrott och hälsa, nivå 1 100 Matematik, nivå 1a 100 Naturkunskap, nivå 1a1 50 Religion, nivå 1 50 Samhällskunskap, nivå 1a1 50 Svenska/Svensk som andra språk, nivå 1 100 Svenska/Svenska som andra språk, nivå 2 100 Svenska/Svenska som andra språk, nivå 3 100
Programgemensamma ämnen/nivåer 400p Livsmedels– och näringskunskap, nivå 1 100 Måltid och bransch, nivå 1 200 Måltid och bransch, nivå 2 100
Individuellt val 200p Gymnasiearbete 100p
|