Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd - Blankett Pdf, 192.2 kB.
Ägarförhållanden
I ansökan ska redovisning lämnas om vem eller vilka som äger det sökande bolaget. Beskriv även vad personerna i sökande bolaget kommer att göra i verksamheten.
Aktiebolag
Om sökanden är ett aktiebolag ska ägarförhållandena styrkas med bolagsstämmoprotokoll, aktiebok eller liknande handling. Av handlingen ska det framgå vem eller vilka som äger aktierna i bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om ägaren är ett bolag ska ägarförhållandena styrkas på samma sätt i detta bolag.
Om sökandebolaget ingår i en koncern ska en organisationsskiss inlämnas där det tydligt framgår vilka bolag som är ägare och hur stor andel de äger. Också ägarförhållandena i ägarbolag ska styrkas.
Förening
Om sökande är en förening ska kopia på styrelseprotokoll och föreningens stadgar bifogas ansökan. Det ska framgå personnummer och namn på den/de som är firmatecknare.
Handelsbolag och kommanditbolag
Är sökanden ett handelsbolag eller kommanditbolag kan ägarförhållandena styrkas genom ett bolagsavtal som visar hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Saknas bolagsavtal ska ägarförhållandena styrkas på annat sätt.
Hyreskontrakt eller bevis om äganderätt för lokal eller tillstånd att disponera marken
Undertecknat hyreskontrakt, eller polistillstånd. Lokalen ska vara godkänd för restaurangverksamhet. Dispositionsrätt för eventuell uteservering ska framgå. Hyr du i andra hand ska du bifoga kopia på andrahandskontraktet och hyresvärdens godkännande till andrahandsuthyrning.
Evenemangsbeskrivning
Beskriv evenemanget utförligt. Beskrivningen ska innehålla information om bland annat åldersgränser, arrangör, ev. dans. Du ska också beskriva hur du ska marknadsföra ditt evenemang och på vilket sätt tillsynen över området ska ske.
Finansiering
Du ska redovisa för hur evenemanget finansieras.
Avtal
Om du har anlitat en extern festivalarrangör, ska du skicka in avtal mellan bolaget och festarrangören. Avtalet ska vara undertecknat. Du ska alltid skicka med bilagor till avtalet om det finns några sådana
Kunskap i svensk alkohollagstiftning
För att få serveringstillstånd krävs det att minst hälften av personerna med betydande inflytande i verksamheten har kunskap i svensk alkohollagstiftning. Du som söker tillstånd ska därför göra ett kunskapsprov hos tillståndsenheten. Om du redan har ett gällande serveringstillstånd bestämmer tillståndsenheten om du måste göra ett nytt prov.
Ritning
Skalenlig ritning över serveringsytan och sittplatser. Markera noggrant den ytan där alkohol ska serveras och där gästerna får inta alkoholdryck. Du ska också beskriva hur serveringsytan kommer att avgränsas genom till exempel staket eller annan avgränsning. Ta gärna hjälp av arrangören som kan ha bra ritningar.
Meny
Menyer som visar vilka maträtter du tänker servera. Alkohollagens krav är att maten ska vara lagad eller på annat sätt tillredd. Matutbudet ska vara varierat. Ett flertal rätter ska kunna erbjudas under hela serveringstiden.
Registreringsbevis från Bolagsverket
Registreringsbevis från Bolagsverket ska bifogas ansökan. Om du söker i enskild firma som inte är registrerad hos Bolagsverket ska du istället bifoga en utskrift av din firmasregistrering hos Skatteverket. Handlingarna ska inte vara äldre än tre månader.
Övriga bolagsengagemang
Samtliga ägare, styrelsemedlemmar och eventuella övriga företrädare ska även redovisa övriga bolagsengagemang, redovisa styrelseuppdrag och aktieinnehav i andra bolag.
Handläggning av ansökan
Under Kommunens utredning inhämtas information från andra myndigheter. Remiss skickas till Polismyndigheten för yttrande och utdrag från belastningsregistret, till Skatteverket för utdrag om registrering och deklarations- och betalningsuppgifter. Remiss sänds även till kronofogdemyndigheten och till Miljönämnden och Räddningstjänsten.
Uppgifter hämtas också in från kreditupplysningsföretag. När en kreditupplysning hämtats in om fysiska personer (privatpersoner och enskild firma), handelsbolag eller kommanditbolag skickas alltid en omfrågekopia till den person det gäller.
Den sökande ges alltid möjlighet att bemöta uppgifter som framkommer under utredningen och som kan inverka negativt på ansökan, exempelvis uppgifter från Skatteverket eller Polismyndigheten.
När alla uppgifter har inkommit till kommunen sammanställs de i en utredning.
Om utredningen visar att den sökande uppfyller de lagenliga lämplighetskraven kommer kommunen att bevilja ett tillstånd.
Om utredningen visar att den sökande inte uppfyller kraven för att beviljas tillstånd, upprättas ett tjänsteutlåtande med förslag till beslut.
Ansökan skickas till
serveringstillstand@lysekil.se alternativt sök via kommunens E-tjänst
Vid frågor
Ring alkoholhandläggare 0523-613469 alt Kontaktcenter 0523-613000