Ansökningsavgift
I samband med ansökan om serveringstillstånd skickas en ansökningsavgift till den sökande. Se aktuell taxa på hemsidan.
Registreringsbevis från Bolagsverket
Registreringsbevis från Bolagsverket ska bifogas ansökan. Om du söker i enskild firma som inte är registrerad hos Bolagsverket ska du istället bifoga en utskrift av din firmasregistrering hos Skatteverket. Handlingarna ska inte vara äldre än tre månader.
Eventuell fullmakt
Om ombud anlitas ska fullmakt bifogas.
Ägarförhållanden
I ansökan ska redovisning lämnas om vem eller vilka som äger det sökande bolaget. Beskriv även vad personerna i sökande bolaget kommer att göra i verksamheten.
Aktiebolag
Om sökanden är ett aktiebolag ska ägarförhållandena styrkas med bolagsstämmoprotokoll, aktiebok eller liknande handling. Av handlingen ska det framgå vem eller vilka som äger aktierna i bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om ägaren är ett bolag ska ägarförhållandena styrkas på samma sätt i detta bolag. Om sökandebolaget ingår i en koncern ska en organisationsskiss inlämnas där det tydligt framgår vilka bolag som är ägare och hur stor andel de äger. Också ägarförhållandena i ägarbolag ska styrkas.
Handelsbolag och kommanditbolag
Är sökanden ett handelsbolag eller kommanditbolag kan ägarförhållandena styrkas genom ett bolagsavtal som visar hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Saknas bolagsavtal ska ägarförhållandena styrkas på annat sätt.
Förening
Om sökande är en förening ska kopia på styrelseprotokoll och föreningens stadgar bifogas ansökan. Det ska framgå personnummer och namn på den/de som är firmatecknare.
Övriga bolagsengagemang
Samtliga ägare, styrelsemedlemmar och eventuella övriga företrädare ska även redovisa övriga bolagsengagemang. Använd bilaga för att redovisa styrelseuppdrag och aktieinnehav i andra bolag, denna bilaga finns på Avesta kommuns hemsida.
Köpeavtal/arrendeavtal/franchiseavtal
Kopia på köpekontrakt/arrendeavtal/franchiseavtal inklusive eventuella bilagor gällande den verksamhet som köpts. Avtal ska vara undertecknade av samtliga parter.
Redogörelse av kostnader och finansiering
Använd bilaga för att redogöra för finansieringen. Den återfinns på kommunens hemsida under Serveringstillstånd - Länkar ” Bilaga om till ansökan om serveringstillstånd”. För att styrka uppgifterna om finansiering ska handlingar bifogas. *Lämna en utförlig redogörelse över hur köpet av verksamheten, uppstartskostnader och ytterligare investeringar har finansierats. *Ange köpeskilling, ombyggnadskostnad och övrigt finansieringsbehov.
Beskriv varifrån pengarna/kapitalet kommer. Finansieringsplan
Visa hur utbetalning av lån skett till er från långivaren. Visa hur pengarna förts över från er till säljaren. Beskriv varifrån pengarna/kapitalet kommer, hur utbetalning av lån skett till er från långivaren och hur pengarna har förts över från er till säljaren.
*Exempel på handlingar som styrker kostnaderna och finansieringen är t.ex. köpe- och låneavtal, lånehandlingar, skuldebrev, kvittens på köpeskillingen, kontoutdrag, kvitton m.m. Av redogörelsen ska det klart framgå varifrån använt kapital kommer och vart det har gått. Transaktionerna bör ha skett via bank oavsett om det är banklån, privatlån eller egna medel som har använts. Är det fråga om privata lån ska det framgå varifrån långivaren erhållit de medel som lånats ut, t.ex. om pengarna kommer från sparande eller lån. Personnummer för privata långivare ska stå angivet på lånehandling. *Privata långivare kan komma att behandlas som ”personer med betydande inflytande”, vilket innebär att dessa personers personliga och ekonomiska lämplighet kan komma att utredas.
*Om finansieringen inte kan styrkas på ett trovärdigt sätt ska kommunen avslå ansökan. Detsamma gäller om begärda handlingar inte redovisas.
Hyreskontrakt eller bevis om äganderätt för lokal
Hyreskontrakt för lokalen eller bevis om äganderätt för lokal ska bifogas. Vid andrahandsuthyrning krävs skriftligt godkännande frånfastighetsägare/hyresvärd. Bilagor till hyreskontraktet ska alltid lämnas in. Avtalet ska vara undertecknat av samtliga parter. Observera att lokalen ska vara godkänd för restaurangverksamhet.
Lokaler
Ritning i A4-format över restaurangens samtliga lokaler, ska visa bordsplacering, bar, dansgolv och spel. Ange antalet sittplatser samt hur många som totalt får vistas i lokalerna.
Uteservering
En uteservering ska ligga i omedelbar närhet till restaurangen, den ska vara överblickbar för personalen och den ska vara tydligt avgränsad. Bifoga ritning som visar hur uteserveringen kommer att se ut i färdigt skick avseende placering i förhållande till restaurangen, avgränsning, bordsplacering samt antalet sittplatser.
Om uteservering ligger på allmän ska du ansöka om tillstånd för nyttjande av offentlig plats hos Polismyndigheten alt. om den ligger på privat mark ska ett skriftligt godkännande från fastighetsägaren om dispositionsrätt för marken bifogas.
Budget för första årets drift
Budget för det kommande årets drift med tillstånd ska bifogas. Av budgeten ska det framgå intäkter, kostnader och resultat på årsbasis.
Meny och matutbud
Enligt alkohollagen ska ett varierat utbud av lagad eller tillredd mat kunna erbjudas. Bolaget ska ange menyer inkluderat såväl förrätter, huvudrätter som efterrätter. Ange även vilken meny som finns efter kl. 23.00.
Serveringsansvarig
Serveringsansvarig person ska vara minst 20 år. Anmäl vilka som ska vara serveringsansvariga. Här finns mer information gällande serveringsansvariga.
Kunskap i svensk alkohollagstiftning
För att kunna få serveringstillstånd krävs kunskap i svensk alkohollagstiftning. Minst hälften av personer med betydande inflytande i rörelsen bör ha denna kunskap. Boka tid hos kommunen för avläggande av kunskapsprov.
Övrigt
För att kunna beviljas serveringstillstånd ska lokalen vara godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt. *Skicka därför med brandskyddsdokument, ritning där utrymningsvägar, brandlarm etc är markerade. Kommunen inhämtar yttrande hos Räddningstjänsten.
*Bifoga intyg för kunskapsprov om du avlagt sådant. Det är en grundläggande förutsättning för att beviljas ett stadigvarande serveringstillstånd, Alkohollagen ställer höga krav på den som söker serveringstillstånd och på lokalen där servering ska ske.
Kommunens uppgift är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls.
Krav på den sökande
För att beviljas serveringstillstånd måste den sökande, och ev. andra personer som kommunen bedömer ha ett personligt inflytande i verksamheten, vara personligt och ekonomiskt lämpliga. Det innebär bl.a att det inte får finnas betydande brister i betalning och redovisning av skatter och avgifter eller att förekomma i brottsregistret.
Den sökanden ska ha fyllt 20 år och ha dokumenterade kunskaper i alkohollagen alternativt göra kunskapsprov hos kommunen.
Kommunens handläggning av ansökan: I tillståndsprocessen ingår ett remissförfarande som innebär att uppgifter hämtas in från Polisen, Kronofogden, Skatteverket, Miljönämnden och Räddningstjänsten. Kommunen kan även hämta in uppgifter från kreditupplysningsföretag. När en kreditupplysning begärs på fysiska personer (privatpersoner och enskild firma), handelsbolag eller kommanditbolag skickas alltid en kopia till den det berör om att en kreditförfrågan har gjorts. Om det framkommer uppgifter som kan påverka ansökan negativt (ex. uppgifter från Polisen eller Skatteverket), ges den sökande alltid möjlighet att bemöta de uppgifterna.
Utredningen tillsammans med aktuell lagstiftning, utgör sedan grund vid bedömningen av om den sökande uppfyller lämplighetskraven eller ej.
Ansökan skickas till
serveringstillstand@lysekil.se
Vid frågor
Ring alkoholhandläggare 0523-613469 alt Kontaktcenter 0523-613000