Meny

CoBro - coworking i Brodalen

Förstudien CoBro:s övergripande mål har varit att utveckla en coworking plats. En kreativ mötesplats i attraktiv miljö där företagare, anställda och studenter tillsammans skapar förutsättningar för att inspirera och stötta varandra.

Det innebär att man utbyter yrkeserfarenheter, delar på resurser, minskar resandet och bidrar till en hållbar livsstil med välbefinnande och balans mellan arbete och fritid som centralt. På mötesplatsen erbjuds god uppkoppling, skrivbordsplatser, samlingslokal och konferensmöjligheter. Detta efterfrågas i många fall då man kanske inte har en tillräckligt god arbetsmiljö i hemmet och man vill arbeta i närheten av sitt boende eller vistelseorten.

Klättring med internationell status

I Lysekils kommuns norra delar finns bland de bästa klätterbergen i Sverige och därför har klättring blivit en allt viktigare del av att utveckla platsens attraktivitet för både boende och besökare. Klättringen i Brodalen betraktas vara i världsklass och är internationellt välkänd i klättersammanhang. Detta har medfört inflyttning till området.

I många fall är klättring en livsstil och det finns en efterfrågan hos målgruppen efter kreativa arbetsplatser för entreprenörer och innovatörer med god arbetsmiljö med rätta fysiska förutsättningar.

Coworking på landsbygden

Coworking-platser finns framförallt i storstäder men vi kan se att fenomenet även börjar dyka upp i mindre orter i Sverige. Mycket pekar på att vi framöver kommer att se allt fler coworking platser som samexisterar med öppna innovationsprogram för entreprenörer. Innovation frodas i gynnsamma omgivningar med inspirerande och motiverande människor med olika tankesätt och kompetenser men som delar samma värdegrunder.

Vad har gjorts så här långt

Här neden kan du läsa om några av de aktiviteter som genomförts inom förstudien CoBro.

  • Lokalinventering
    Inventering av möjliga lokaler för en coworking-plats i norra kommundelarna har genomförts och Bro tidigare skola bedöms passa bra för ändamålet.
  • Inspirationsföreläsningar
    En digital föreläsningsserie för alla som är nyfikna på vad en coworkingplats i Brodalen kan innebära har genomförts. Först ut var Arctic Coworking Lodge från Lofoten den 4 februari. Därefter lyssnade vi den 18 februari till klättrare Daniela Ebler om hennes livsresa och fick även kika på hennes film Projekt Unknown Länk till annan webbplats.. Den avslutande inspirationsföreläsningen var den 4 mars då Karin Torstensson berätta om ett spännande projekt i Falkenbergs kommun - Lev din dröm FBG som handlar om att matcha tomma fastigheter på landsbygderna med nya ägare eller hyresgäster som har spännande idéer och verskamheter.
  • Invigning
    Det var stort intresse och många besökare vid invigningen av Bro Coworking i augusti. Eftermiddagen bjöd på invigningstal och rundvisning i mindre grupper, mingel och enklare servering i trädgården.
  • Långlivat - vandringsutställning om återbruk och cirkulär ekonomi
    Vandringsutställningen ”Långlivat - Om bruk och återbruk cirkulär ekonomi när den är som bäst” visades i Bro Coworkings trädgård under sensommaren. Utställningen var producerad av Slöjd & Byggnadsvård, Kulturutveckling/Västra Götalandsregionen.
  • Event med tema återbruk och cirkulär ekonomi
    Förläng livet på dina kläder och outdoorprylar var temat på eventet gick av stapeln i trädgården utanför Bro Coworking lördagen den 4 september. Utöver utställningen Långlivat bjöd eventet på minimässa, flera intressanta kortare föreläsningar om cirkulär ekonomi och olika teman kopplade till konsumtion av kläder, textilier och outdoorutrustning samt workshops, även dem på temat återbruk. Se programmet här. Pdf, 2 MB.
  • Filmvisning av om skogen på Bro Coworking
    De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Detta vill Bro Coworking uppmärksamma under Lysekils hållbarhetsvecka i september genom att bjuda in till en gratis visning av filmen ”Om skogen” som under året visas runt om i landet på olika biografer.
  • Företagsfrukost
    Året avrundades med en adventsmysig företagsfrukost med deltagare från näringlivet, politiker och tjänstepersoner närvarande. Representanter för den nystartade ekonomiska föreningen Bro Coworking berättade om verksamheten, klättringen i området och vikten av social hållbarhet och sammanhang i samhälls-och landsbygsutveckling.

Stort tack!

Nu är förstudien CoBro avslutad. Nedan kan du ladda ned slutrapporten. Samverkan mellan Bro Coworking ekonomisk förening och Lysekil kommun fortsätter inom Leaderprojektet "Coworking för attraktiv landsbygd".

Stort tack till alla ni som varit med och arbetat för uppstart och utvecklingen av Bro Coworking och för en positiv och hållbar utveckling i Brodalen!

På återseende önskar projekt CoBro!

Följ den vidare utvecklingen

Om du vill följa vad som händer på Bro Cowoking är du välkommen att prenumerara på nyhetsbrevet.

Här kan du anmäla dig till nyhetbrevet och även läsa de som tidigare publicerats. Länk till annan webbplats.

Läs gärna mer på Bro Coworkings Facebooksida Länk till annan webbplats.. Här kan du också kika på inspelningarna från inspirationsföreläsningarna.

Kontaktuppgifter Lysekils kommun
Cia Säll, destinationsstrateg, avdelningen för hållbar utveckling
Mejl: cia.sall@lysekil.se
Telefon: 0523–61 30 00

Dela gärna dina synpunkter med oss.

Finansiering och varaktighet

CoBro har varit en förstudie som genomförts i samverkan mellan Lysekils kommun och Upplevelseakademien och som delfinansieras av Tillväxtverket/Europeiska regionala utvecklingsfonden. Förstudien pågick 1 januari - 30 november 2021.

Projekt CoBro är en del av Lysekils kommuns hållbarhetsarbete i enlighet med Agenda 2030-målen Länk till annan webbplats. och Vision Lysekil 2030:

Vision Lysekil 2030:
”Lysekil är en hållbar och attraktiv kommun året runt som kännetecknas av kreativitet och framtidstro. Lysekil är en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar.”