Translate site

Translate

Meny

Earth hour - Bilen och Biffen

Bild i två delar, en del visar bilar i trafik och den andra två biffar på en grill

På lördag är det dags för Earth hour, dagens teman är Bilen och Biffen

Tema: Bilen

Våra bilturer och flygresor ger stora utsläpp.

Våra inrikes transporter och resor står för omkring en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Personbilarna bidrar mest och släpper ut 11 miljoner ton, vilket motsvarar 20 procent av Sveriges totala nationella klimatutsläpp.

Ungefär 80 % av bilresorna i tätort är korta resor, kortare än 3–4 kilometer, enligt Trafikverket. Detta trots att det finns betydligt mer energieffektiva alternativ. Vi måste alltså åka mindre bil, men också gå över till små och effektiva fordon som drivs med el och hållbara förnybara drivmedel.

Så kan du resa mer miljösmart:

· Cykla, gå eller åk kollektivt

· Upptäck Semestersverige istället för att resa utomlands, eller ”Hemestra” – semestra hemma. Våra kommuner myllrar av platser värda att upptäcka

· Välj tåg istället för flyg, inrikesflygresor går i många fall lika snabbt med tåg!

Tema – Biffen

Maten vi äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan, den orsakar också andra miljöproblem – till exempel att arter utrotas, våra hav blir förorenade och jordens resurser ansträngs.

Köttkonsumtionen ökar i hela värden, vi äter idag ca 50-55 kg kött per person och år, det är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet.

I Sverige är det inte vår köttproduktion som ökat, utan den mängd kött vi importerar. Istället har den svenska köttproduktionen minskat i mängd och förbättrat produktionen, detta har lätt till minskade utsläpp och förstärkta miljöåtgärder som resultat.

Så kan du äta mer planetvänligt:

· Ät mindre kött- och välj bättre kött när du äter kött. - När du väl äter kött – välj bra kött där hänsyn tagits till djuromsorg, miljö och hållbarhet.

· Ät mer grönt, färgrikt och säsongsanpassat. - Det är klimatsmart och nyttigt med mer baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

· Ät upp allt – och sluta släng mat! Idag når 1/3 av den mat som produceras inte din mage, och hushållen står för största delen av svinnet.

· Ät inte anonym mat. – Vart ifrån kommer din mat? Hur har den odlats och vuxit upp? Du kan välja certifierad mat, eller fråga när du är på restaurang om vad maten har för ursprung.