Planprocessen

Framtagande av detaljplan handlar om att använda mark och vatten på bästa sätt. Man bedömer hur lämpligt området är beroende på dess egenskaper, läge och behov. När kommunen skapar en detaljplan följer de en lagstadgad process för att alla berörda ska få insyn, att beslutsunderlaget blir så bra som möjligt och att förslaget får stöd.

Planbesked

Planprocessen kan börja genom en förfrågan från en person, organisation eller företag genom en skriftlig begäran om planbesked till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Ansökan tilldelas en handläggare som utreder och sammanställer ärendet. Därefter fattar samhällsbyggnadsnämnden beslut i frågan.

Om samhällsbyggnadsnämnden ger ett positivt planbesked, så påbörjas planarbetet efter ca 1 år.

Kommunen kan välja att planen ska följa ett ”standardförfarande” eller ett ”utökat förfarande” vid mer komplicerad planer.

I detta skede bedömer också kommunen om planen behöver ett program.

Ansökan om planbesked finns som e-tjänst på hemsidan.

Detaljplan tidslinje - 02 programsamråd

Program

För att underlätta detaljplanearbetet kan kommunen välja att upprätta ett särskilt program där planens utgångspunkter och mål framgår. Det är kommunen som avgör om ett program behövs.

Programsamråd

Efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden skickas planprogrammet ut för samråd till Länsstyrelsen och andra myndigheter och till de som berörs av planen.

Redogörelse av programsamråd

Samhällsbyggnadsbyggnadsförvaltningen sammanställer och kommenterar synpunkterna som framförts under programsamrådet i en redogörelse. Samhällsbyggnadsnämnden fattar sedan beslut om inriktningen på det fortsatta planarbetet.

Förslag till detaljplan

Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av:

  • Plankarta
  • Illustrationskarta
  • Planbeskrivning
  • Ev miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska upprättas om detaljplanen medför en betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med naturresurser
Detaljplan tidslinje - 03 samråd

Samråd

Efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden skickas planförslaget ut på samråd till Länsstyrelsen, kommunala förvaltningar, fastighetsägare, hyresgäster med flera som berörs av förslaget eller har ett väsentligt intresse av detaljplanen. Samrådsmöte brukar anordnas om planförslaget innebär större förändringar för omgivningen.

Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadsförvaltningen sammanställer och bemöter de synpunkter som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Detaljplan tidslinje - 04 granskning

Granskning

Planförslaget ställs ut under 3-4 veckor för att återigen inhämta synpunkter från myndigheter och allmänheten. Berörda fastighetsägare med flera underrättas i brev.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. Efter granskningen kan detaljplanen justeras i mindre omfattning. Om större förändringar görs i detaljplanen efter granskningen måste planen revideras och ställas ut på nytt.

Detaljplan tidslinje - 05 antagande

Antagande

Det slutliga planförslaget godkänns av samhällsbyggnadsnämnden och överlämnas till kommunfullmäktige för antagande.

Överklagande

Beslutet att anta detaljplanen kan överklagas av de som är berörda av planen och som senast under granskningen lämnat skriftliga synpunkter som inte tillgodosetts. Överklagande ska ske senast tre veckor efter att antagandebeslutet tillkännagetts.

Planen överklagas till Mark-och miljödomstolen.

Detaljplan tidslinje - 06 laga kraft

Laga kraft

Om ingen överklagar beslutet att anta detaljplanen vinner den laga kraft cirka fyra veckor efter att planen antagits.

När planen vunnit laga kraft är den en juridisk handling och det är möjligt att söka bygglov utifrån bestämmelserna i planen.

Avgift

För ansökan om planbesked och för arbetet med en privat detaljplan, betalar exploatören för handläggarens upparbetade timmar.

Avgift tas ut både vid positivt som negativt besked och även om planbeskedet eller planarbetet avbryts av exploatören eller kommunen.

Så kan du påverka

Vi vill gärna ha dina synpunkter skriftligt. På sidan där planen presenteras finns en länk där du kan lämna synpunkter direkt. Du kan också mejla dina synpunkter via stadsbyggnad@lysekil.se.

Tydlig formulering viktigt i planarbetet

Vi vill att du formulerar dig tydligt och kortfattat, gärna i punktform. Detta gör det enklare att sammanställa alla yttranden i ett tydligt dokument som innehåller allas åsikter och kommunens kommentarer. En tydlig formulering är viktig för att politiska beslut ska kunna tas i det fortsatta planarbetet.