Meny

Kartläggning av lämpliga platser för våtmarker i Lysekils kommun

En bild som visar utomhus, träd, Vattenresurser, Flygfotografi

Våtmarker är en naturlig del av den unika miljön i Lysekils kommun. Under 2024 har kommunen med stöd av statligt LONA bidrag kartlagt lämpliga platser för anläggande eller återskapande av våtmarker. Nu vill kommunen bjuda in markägare till en informationskväll.

I Lysekil är våtmarker speciellt viktiga för att fånga upp näringsämnen som annars kan bidra till övergödning om de släpps ut direkt i havet. Övergödning kan bidra till kraftig algblomning, dålig badvattenkvalitet och syrebrist som slår ut bottenlevande djur och fiskar.

Våtmarker är också bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är därför viktiga för den biologiska mångfalden. Våtmarker bidrar med naturens arbete, ekosystemtjänster som vi människor är beroende av såsom vattenrening, skydd mot torka, minskat utsläpp, bildande av grundvatten, skydd mot översvämning och rekreation.

Utöver att kartlägga våtmarker utökades kommunens uppdrag till att även omfatta kartläggning av andra lämpliga åtgärder såsom fosfordammar, skyddszoner, tröskling och återmeandring som bidrar till samma långsiktig effekt som våtmarker. Totalt besöktes 53 potentiella åtgärdsplatser i fält. Efter fältbesöken bedömdes 17 platser som lämpliga för våtmarker, 21platser för fosfordammar och 24 platser för skyddszoner.

Det initiala syftet med kartläggningen var att undersöka kommunalt ägd mark, men det visade sig att det är åtgärder kopplade till våtmarker på privat mark som kommer ge den största effekten. Därför vill Lysekils kommun bjuda in de som äger marken på de utpekade områdena till en informationskväll. Under kvällen kommer Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen berättar om våtmarkers betydelse och vilket ekonomiskt stöd som finns tillgängligt för dig som markägare för att genomföra våtmarksprojekt. Orust kommun kommer att visa konkreta exempel på hur samarbetet mellan kommun och markägare kan gå till.

Övriga intresserade från allmänheten är också välkomna att delta.

Informationsträffen kommer hållas under Lysekil hållbarhetsdagar och kommunen bjuder på kaffe och fika!

 

Tid: tisdag 15/10, 18.30 - 20.00

Plats: Brastad folketshus, Biografvägen 1, 454 31 Brastad

Anmälan: Skicka din anmälan till Renata.Cihlarova@lysekil.se och ange eventuell specialkost

 

Lokala Naturvårdssatsningen logotyp
Länsstyrelsen västra götaland logotyp
Skogsstyrelsen logotyp
Orust kommun logotyp


Genomförandet av detta projekt har medfinansierats av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt

Här kan ni läsa mer om regionala miljömålsåtaganden.

Är du nyfiken på att läsa kartläggningen i sin helhet, hittar du den här. Pdf, 10.4 MB.

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se