Riskbedömningen och kontrollplanen hjälper dig att upptäcka risker och undvika misstag under byggprojektet. De behövs alltid vid bygglov eller anmälan och ska anpassas efter projektets behov. En kontrollansvarig krävs i de flesta byggprojekt, förutom vid mindre åtgärder. Den certifierade personen hjälper dig som byggherre att se till att byggprojektet följer byggreglernas tekniska krav.
Innan du tar fram förslag till kontrollplan behöver du göra en riskbedömning. Alla ärenden stora som små ska tillsammans med kontrollplanen visa upp en dokumenterad riskbedömning. De identifierade riskerna och riskåtgärderna i riskbedömningen noteras sedan som kontrollpunkter i kontrollplanen.
Bäst är om samtliga parter som är och ska vara involverade i ditt projekt hjälps åt att ta fram risker och riskåtgärder som sedan ligger till grund för kontrollpunkter i kontrollplanen. Hur komplex din åtgärd är påverkar omfattningen av handlingarna.
Kontrollplanen ska säkerställa att byggprojektet kommer att uppfylla samhällets krav enligt plan- och bygglagen. Kontrollpunkterna bygger på den riskbedömning du tagit fram för projektet. I kontrollplanen ska det framgå;
Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda fallet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls. Det ska också säkerställa att både förbudet mot förvanskning och att kraven på varsamhet följs.
För mindre omfattande projekt kan handläggaren besluta om bygglov med startbesked i ett och samma beslut, då behöver du lämna in ett förslag till kontrollplan redan i samband med bygglovsansökan. Exempel på mindre omfattande projekt är uterum, garage och carport.
För större projekt som kräver kontrollansvarig och tekniskt samråd innan ett beslut om startbesked kan ges ska du lämna in kontrollplanen inför det tekniska samrådet. Större projekt kan till exempel vara nybyggnad av en villa.
Det är du som byggherre som väljer din kontrollansvarig. En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning. Om kontrollansvarig krävs i ärendet behöver personen i fråga registreras i ärendet innan beslut om lov eller startbesked kan fattas.
En kontrollansvarig ska bland annat:
Om en åtgärd varken kräver lov eller anmälan krävs heller ingen kontrollansvarig. En kontrollansvarig krävs inte heller vid mindre åtgärder, som till exempel när du ska bygga ett plank eller carport.
En guide för hur man tar fram en riskbedömning samt förslag på hur en riskbedömning samt kontrollplan kan se ut för några olika åtgärder som inte kräver kontrollansvarig eller tekniskt samråd.
Guide för riskbedömning Pdf, 213.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Kom ihåg att du alltid behöver anpassa din egna riskbedömning samt kontrollplan efter den specifika åtgärden du söker lov, eller gör en anmälan för.
Byta eller måla om fasad Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Montering av dörr eller fönster Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Hiss Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Inredning av vind Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Markåtgärd Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Tillbyggnad av eller inglasning uterum Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Plank Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Mur Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Solceller Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Mindre tillbyggnad och komplementbyggnad Pdf, 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Takkupa Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Rivning av byggnadsdel Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Byta eller måla om fasad Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Eldstad Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Montering av dörr eller fönster Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Installation av hiss Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Inredning av vind Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Markåtgärd Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Tillbyggnad av eller inglasning uterum Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Plank Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Skylt Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Mur Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Solceller Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Mindre tillbyggnad och komplementbyggnad Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Takkupa Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Rivning av byggnadsdel Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Du är alltid välkommen att kontakta oss.
Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se