Lysekils ”överraskande” julkalender

Bilden av "Lysekils julkalender". Det är en illustration av ett luciatåg med Lysekils kyrka i bakgrunden och med texten "Lysekils Julkalender". Illustrationen är gjord av Margareta Fridén Klang.

Lysekils egen julkalender bjuder på juliga överraskningar i varje lucka.

1994 års julkalender i SVT ”Håll huvudet kallt” var baserad på en av Viveka Lärns böcker och är inspelad i Lysekil. Nu är det dags för ytterligare en lokal julkalender.

Luckor som överraskar

För varje lucka i Lysekils julkalender 2017 står en tid och en plats där ett företag, en butik, en organisation eller en förening kommer att ha en överraskningsaktivitet. Det skulle kunna röra sig om körsång, någon som läser en juldikt, att det bjuds på fika eller ett erbjudande i en butik.

Lokal konstnär

Lysekils julkalender 2017 är illustrerad av den lokala konstnären Margareta Fridén Klang och bilden har hon döpt till ”Första snön”. Håll utkik efter julkalendern hos Lysekils lokala handlare och organisationer.

Ska locka besökare

Syftet med julkalendern är att skapa juliga aktiviteter i centrum under december månad och att locka besökare till lokala företag, föreningar och organisationer.

Projekt Urban Platsinnovation har varit med och samordnat julkalendern. Man har inspirerats av samarbetspartnern Åmåls kommun som har gjort just detta – en lokal julkalender. Det är nu fjärde året i rad som Åmål gör en egen julkalender och det har blivit en succé.

Andra juliga aktiviteter i december

Vi kan också passa på att flagga för några andra juliga aktiviteter i Lysekil i december:

• 3 december – skyltsöndag. Under dagen kommer det att hållas en skyltfönstertävling där allmänheten får rösta fram butiken med det bästa skyltfönstret.
  •  12 december – Luciafirande. Klockan 18.30 är det luciatåg i Lysekils kyrka. Därefter är det fackeltåg från kyrkan till Kungstorget och luciatåget sjunger några sånger utanför Grand Hotel. Butikerna är öppna till kl. 21.00 den kvällen.
  • 17 december – Lysekils julmarknad.

Om projekt Urban Platsinnovation

Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter kan utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare.

Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum. Projektet omfattar Högskolan Väst, Lysekils kommun, Strömstads kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation delfinansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge som är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågår till och med september 2018.

Läs mer om projekt Urban Platsinnovation på www.lysekil.se/urbanplatsinnovationöppnas i nytt fönster