Är du intresserad av vår lokalhistoria?

Foto på Lysekils hamn från 1950-talet.

Foto från 1950-talet när Gullmarskajen byggdes ut, bildkälla Lysekils kommunarkiv/fotograf.

Arkiven i Lysekils kommun erbjuder spännande möjligheter för dig som är nyfiken på äldre tider.

Lysekils kommun har en rik historia och i våra olika arkiv finns många intressanta dokument bevarade.

Eva Edvinsson är arkivarie i Lysekils kommun och Anki Sandinge är arkivarieassistent med ansvar för digitalisering av historiska bilder. Tillsammans berättar de mer om vilka möjligheter som finns.

När kan arkiven vara en bra källa att vända sig till?

Det finns många olika typer av arkiv, alltifrån brännvinsförsäljning via nykterhetsnämnd till idrottsnämnd. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad arkiven kan användas till. Arkiven skildrar hur samhället har utvecklats genom tidens gång och kan ge svar på varför saker ser ut som de gör.

Här följer några exempel på vad du kan använda arkiven till:

• Ska du ha en återträff med din gamla klass finns det examenskataloger som du kan titta i för att få reda på vilka som gick i klassen. I vissa fall finns det även skolfotografier och skolkataloger med namn.
  • Har du köpt ett hus kan du ta del av gamla ritningar och det kan även finnas fotografier.
  • Vill du veta hur Lysekil såg ut förr i tiden finns det gamla bilder i vårt digitala bildarkiv som du hittar på hemsidan.

Det går även att få ta del av den stora mängd bilder som ännu inte är digitaliserade. I kommunarkivet finns inte bara arkiv från Lysekil utan även ifrån Lyse, Brastad, Bro, Fiskebäckskil, Grundsund och Skaftö som en gång i tiden var egna kommuner.

Hur går man till väga för att använda arkiven i Lysekils kommun?

Alla är välkomna till kommunarkivet som finns på Kungsgatan 44 i Lysekil. För att ditt besök ska gå så smidigt som möjligt ber vi dig att kontakta oss innan, så att vi kan plocka fram de handlingar som du är intresserade av.

Det finns ett forskarrum där du kan sitta och studera handlingarna. Vill du fotografera av dem går det bra men vill du beställa kopior kostar det pengar enligt den taxa som finns på hemsidan.

Vilka är era bästa tips för att hitta det man söker?

Genom att gå in på www.riksarkivet.selänk till annan webbplats och titta under ”använda arkiven” kan du hitta våra arkivförteckningar som ligger under NAD (nationell arkivdatabas). Där kan man söka efter Lysekils kommun för att se alla de nämnder, styrelser och annat smått och gott som finns.

Tänk på att ju mer du kan precisera dina frågor desto större chans har vi att hitta det material du söker.

Frida tog hjälp av arkivet

Frida Andersson, före detta elev på Gullmarsgymnasiet, är en av dem som tagit vara på möjligheten att använda Lysekils kommuns arkiv som en av källorna i sitt skolarbete.

Hon har skrivit en artikel om Färgarns damm och illustrerat den med historiska bilder från arkivet. Ta gärna del av Fridas artikel:

Välkommen att kontakta arkivarie Eva Edvinsson, eva.edvinsson@lysekil.se och
arkivarieassistent Anki Sandinge, anki.sandinge@lysekil.se vid frågor och funderingar.