Fem frågor till kommunens nya kulturchef

Fotografi av Johanna Ljung Abrahamsson

Den första april tillträdde Johanna Ljung Abrahamsson som ny kulturchef i kommunen. Här berättar hon om mer om sitt uppdrag och lite om vad som är på gång inom kultur framöver.

Välkommen som medarbetare i Lysekils kommun! Kultur är ett spännande och brett område – vad gör en kulturchef?

Jag har ett övergripande ansvar för den allmänkulturella verksamheten i Lysekils kommun. Arbetsuppgifterna är bland annat att samordna kommunens kulturverksamhet, samordna bidrag till studieförbund och kulturföreningar samt bistå övriga kommunala verksamheter rörande kultur- och arrangemangsfrågor. Som kulturchef ansvarar jag även för biblioteksverksamheten i kommunen.

Var har du arbetat med tidigare – vilken kompetens har du med dig till Lysekils kommun?

Kulturvetarlinjen, Karlstads universitet på senare delen av 90-talet. Jag har arbetat med många olika kulturfrågor i kommuner både i Värmland och Västra Götaland. Jag har erfarenheter att ha arbetat i olika roller, till exempel kulturfrågor och kulturturism i Kungälvs kommun och barnkultursamordning i Uddevalla kommun och senast vikarierande Bibliotekschef i Lilla Edets kommun. Jag har ett stort nätverk i regionen och är van vid att samarbeta både med institutioner och kommuner.

Vad är på gång inom kultur och fritid?

Det är mycket på gång under sommaren, framförallt för barn och unga i kommunen. Lokala föreningar, tillsammans med kommunen och övriga aktörer, kommer till exempel att ordna gratis sommaraktiviteter. Biblioteket har frukostar som vanligt på sommaren. Kulturveckan kommer i oktober och har tio-års jubileum. Håll utkik på kommunens webbplats för mer information.

Vilka utmaningar ser du i verksamheten – vad skulle du vilja utveckla?

Förutom att sätta mig in i alla arbetsuppgifter och planera höstens aktiviteter så är vi startgroparna med framtagande av en strategi för Kulturverksamhet och även fritidsverksamhet i Lysekils kommun. Det ser jag fram emot!

Nu börjar det bli varmare och grönare ute. Har du några planer för sommaren?

Planerna är att leva i nuet, ta en dag i taget, ha roligt på arbetet och njuta av semester med nära och kära. Misstänker att det blir turer till diverse kulturella besöksmål i Bohuslän och Värmland. Kultur är roligt, avslutar Johanna Ljung Abrahamsson.