Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Bidra med vuxen närvaro under midsommarhelgen!

Du som är vuxen är viktig. Midsommarhelgen är en högtid som ofta innebär utomhusfester och högre risk för alkoholkonsumtion bland ungdomar. Ökad närvaro av vuxna i samhället har en positiv påverkan på tryggheten och ger en ökad chans för den som är ung att kunna få hjälp av en vuxen om det behövs.

Gå gärna ut en extra runda

Som vuxen kan du bidra till ökad trygghet för andra genom att vara ute på gator och torg. Ta gärna en extra runda med hunden eller en promenad tillsammans med andra. Vi ska givetvis undvika att samlas i stora grupper men vill att vi blir fler som väljer att träffas utomhus i våra gemensamma miljöer.

Fältare kommer att vara ute

Som en del i komunens förebyggande arbete med trygghet kommer kommunens personal att vara ute och fälta. Det innebär att under eftermiddag och fram till tidig natt under midsommarhelgen kommer personal att arbeta uppsökande med kontaktskapande aktiviteter på platser där barn och ungdomar vistas.

Vill du komma i kontakt med kommunens personal kan du ringa vår trygghetstelefon på 0721‑ 41 90 01. Under midsommarafton och midsommardagen bemannas den mellan kl. 17.00 - 01.00.

Akuta händelser eller tips om brott

Vid akuta händelser eller pågående brott är det 112 som du ska ringa. Det är alltid polisen som ansvarar för att upprätthålla allmän ordning och ingripa vid ordningsstörningar eller brott.

Vid anmälningar till polis eller tips om brottslighet ringer du 114 14.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 för att tipsa, fråga eller informera om samhällsrelaterade händelser.

Tips till dig som är förälder

Ju fler av oss som handlar konsekvent ju mindre risk för att våra ungdomar hamnar i situationer de inte mår bra av.

  1. Bry dig om – i stort och smått. Engagera dig i ditt barn. Vilka kompisar umgås ditt barn med och vad gör de? Vart går de på kvällar och helger? När – och hur – kommer de hem?
  2. Prata med ditt barn och lyssna noga. Prata om risker och problem. Och gör det tidigt, innan de kommer i kontakt med alkohol och narkotika på egen hand. På så sätt kan du hjälpa barnet att förbereda sig mentalt och bygga upp argument och styrka för att säga nej. Visa att du bryr dig och sätter gränser.
  3. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Många unga skulle inte dricka alls om de fick tydliga gränser. De flesta tonåringar anser också att det är fel att föräldrar köper ut alkohol. Det kan vara bra att veta att det ofta är äldre syskon som langar.
  4. ”Alla andra får ju.” Alla andra får inte alls. Ungdomar tror ofta att kompisar dricker mer alkohol än vad de verkligen gör. De flesta brott begås i samband med alkohol. Som vuxna har vi ett viktigt ansvar att vara tydliga och sätta gränser för våra ungdomar.
  5. Var tydlig och sätt gränser. Alla ungdomar vill testa och tänja gränser. Det är okej att vara en besvärlig tonåring men det är också okej att vara en besvärlig förälder. Som vuxen har du ett ansvar för att sätta tydliga gränser och säga nej till sådant som kan skada och äventyra ditt barns framtid och hälsa. Det är att bry sig om, även om ditt barn inte håller med dig just då.
  6. Gör överenskommelser. Vart ska du gå och med vem? När och hur kommer du hem? Ska jag hämta eller möta dig? Med frågor av omtanke och inte bara kontroll, har du stora chanser att få svar. Kom överens om en tid och att ni hörs av om planerna ändras. Om ditt barn ska sova över, ring kompisens föräldrar och stäm av.
  7. Var vaken och var beredd att hämta. Var beredd att hämta din tonåring från festen, eller ordna så att någon annan gör det. Var vaken och prata en liten stund när ditt barn kommer hem.
  8. Håll kontakt med andra föräldrar. Det ger dig möjlighet att diskutera problem och gränser med andra vuxna. Det minskar också risken för att dina barn kan festa föräldrafritt och få tillgång till alkohol i andra hem.
  9. Var extra uppmärksam när det behövs. Det kan handla om perioden kring skolavslutningarna och om festhelger som halloween, lucia, nyår, valborg och midsommar eller i samband med klassresor och läger.
  10. Lär dig tolka signalerna. De flesta vuxna känner nog igen tecknen på att någon druckit alkohol. Med narkotika är det svårare. De flesta föräldrar har ju inte varit i kontakt med narkotika. Symptomen är inte så lätta att känna igen och tolka. En del symptom, som till exempel trötthet, aggressivitet och håglöshet, behöver ju inte bero på droger. Uppmärksamma dock alltid ändrat beteende eller om din tonåring skaffat andra kompisar.

Information hämtat från BRÅ´s informationsfolder, läs mer på:

www.bra.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.