Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Körkortsinformation tema på språkcafét

Vill du ta körkort? Var med på digitalt språkcafé för att få information om hur det går till att ta körkort och vilka regler som gäller. Med ett körkort är det oftast lättare att få ett jobb.

Många frågor om körkort

- Jag får ofta frågor som rör körkort när vi har våra språkcaféer. Ett svenskt körkort ger ju ofta bättre förutsättningar när du söker jobb och det ökar möjligheterna att söka arbete inom ett större område givetvis. Lagstiftningen runt körkort kan vara väldigt svår att förstå så det finns ett behov av att informera och samtala kring dessa frågor, säger Ulrika Dahlström som är språkcoach vid kommunens språkcafé.

Mycket regler för körkort och övningskörning

Om du har ett körkort från ett annat land gäller det i vissa fall även i Sverige. Många regler för körkort gäller även för utländska körkort i Sverige. Det finns också mycket regler för både handledare och elev under tiden man övningskör.

Den som övningskör privat måste till exempel ha en godkänd handledare som har gått en introduktionsutbildning och är godkänd av Transportstyrelsen. Om du som är handledare tar betalt för privat övningskörning kan verksamheten betraktas som en trafikskola. Enligt lag måste man ha tillstånd från Transportstyrelsen för att driva en trafikskola.

Hur kan jag vara med på digitalt språkcafé?

För att vara med på digitalt språkcafé om körkort så mailar du till Ulrika på ulrika.dahlstrom@lysekil.se så ringer hon upp dig för att boka in en tid för samtal antingen i grupp eller enskilt beroende på antal deltagare.

Du kan också ringa till Ulrika via kommunens Kontaktcenter, 0523- 613000, för att komma överens om en tid när hon kan kontakta dig.

Del av arbetet för en hållbar utveckling

Arbetet med språkcafét och teman inom det är en del av Lysekils kommuns arbete för en hållbar utveckling i enlighet med Agenda 2030 och de globala målen. I mål 4, anges:

4.4 Öka antalet personer med färdigheter för ekonomisk trygghet

Till 2030 väsentligen öka det antal ungdomar och vuxna som har relevanta färdigheter, däribland tekniska färdigheter och yrkeskunnande, för sysselsättning, anständigt arbete och entreprenörskap.