Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Vi välkomnar nya medarbetare

Ulrika och Mulki.

Ulrika och Mulki utvecklar språkcafét i Lysekil.

Vi välkomnar de nya funktionerna språkcoach och språkvän till Lysekils kommun!

Det är två nya funktioner som kommer att arbeta med utveckling och genomförande av språkcafét på kulturmötesplats Rorkulten. Båda funktionerna finansieras med projektmedel från Länsstyrelsen som kommunen sökt och beviljats.

Ulrika som är språkcoach har en lång bakgrund inom utbildningssektorn och har har nyligen flyttat från Stockholm till Lysekil för att komma närmare barn och barnbarn och för att njuta av den härliga naturen som finns här.

-  Språkcafét är redan i full gång på Rorkulten och under våren kommer vi att ha fullt fokus på ekonomi och arbetssökande på våra träffar. Språket är nyckeln till delaktighet och kan du inte grundläggande svenska har du betydligt sämre chanser att komma i egen försörjning, säger Ulrika.  

Flerspråkig språkvän

Mulki är kommunens nya språkvän. Mulki talar svenska, engelska och somaliska och hon kommer att stötta Ulrika i arbetet med att hitta deltagare till språkcafét, genomföra träffarna men också översätta information och vara ett stöd i dialogen med dem som inte ännu lärt sig svenska tillräckligt bra. Mulki bor med sin dotter i Lysekil men bodde tidigare i England där hon gick i skolan.

Vi säger varmt välkomna till dessa två nya medarbetare!

Språkcafét är gratis och öppet för vem som helst som vill vara med. Det är en bra möjlighet för dig som behöver bli bättre på svenska eller vill träffa nya människor. Ingen anmälan behövs och det går fint att bara komma förbi, samtala lite och ta en kopp kaffe tillsammans med andra.

Tid och plats?

Tisdagar mellan kl. 13.00 – 15.00

Torsdagar mellan kl. 15.00 – 17.00

Kulturmötesplats Rorkulten (ABF) på Drottninggatan 4 i Lysekil

Kontakt: Ulrika, 0708-174 925, ulrika.dahlstrom@lysekil.se

Del av arbetet med social hållbarhet

Språkcaféverksamheten är en del av Lysekils kommuns arbete med social hållbarhet i enlighet med målen i Agenda 2030 och Vision Lysekil 2030:

Mål 4: Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.

Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv. Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.