Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Ny utbildning med fokus på företagande

Maria Johansson, verksamhetsutvecklare på vuxenutbildningen och Richard Andréasson, programansvarig lärare. Foto: Mikael Girnus

Vuxenutbildningen i Lysekil satsar på ett nytt program inom ekonomi. Den ger en bred grund inom företagets alla byggstenar och passar särskilt bra för entreprenören som vill förverkliga sin idé.

Det nya ettåriga programmet Ekonomi & företagande är en vidareutveckling av programmet Ekonomi- och löneassistent. Det fokuserar mer på ett brett ekonomiarbete åt det administrativa. I den nya utbildningen är det tillagt kurser i bland annat försäljning, inköp och marknadsföring, även event och mässor samt grundläggande kunskaper inom bokföring.

Bra utbildning för entreprenörer

Tanken är att man ska få en bred grund inom alla företagets byggstenar, något som inte bara den breda, moderna administratören behöver utan även den som bär på en idé om att starta eget.
- Det saknas i mångt och mycket bra utbildningar för entreprenörer som vill förverkliga sin idé, säger Richard Andréasson som är programansvarig lärare. Det finns visserligen ett antal bra inkubatorer på olika platser och olika företagarorganisationer har kortare kurser, men för den som kanske aldrig stött på administrativa sysslor behövs en bredare bas att stå på. Det är också tanken att denna utbildning ska tillhandahålla.

Egenföretagare eller fast anställning

Maria Johansson är verksamhetsutvecklare inom vuxenutbildningen och har varit med och tagit fram programmet.
- Inom kommunen finns det en vilja att öka egenföretagandet och att ge entreprenörer möjligheten att utvecklas och kunna ta steget till att förverkliga sin idé är viktigt för samhället, kommunen och den enskilda. Då utvecklas näringslivet och på sikt blir det också fler jobb lokalt. Samtidigt som den som går utbildningen också får viktiga kunskaper som kan användas även för att få en anställning, säger Maria Johansson.

Praktik på distans eller på plats

Utbildningen byggs på erfarenheterna av tidigare ekonomikurser och input från branschen, inte minst för att säkra tillgången på arbetsplatsförlagd lärande (APL) under utbildningen. Samverkan med näringslivet är också viktigt för alla utbildningar inom vuxenutbildningen för att skapa relevanta utbildningar. Många företag kan idag även ta emot elever på distans, till exempel Mikael Girnus som driver en webbutik.
- Det funkar väldigt bra att ha elever på distans med digital handledning. Det är viktigt att man får den praktiska erfarenheten samtidigt som allt fler företag går över till en större del av distansarbete.

Om den nya utbildningen säger Mikael:
- Jag tycker det låter väldigt bra. Själv är jag egenföretagare och hade önskat att det fanns en sådan utbildning att gå innan jag startade mitt företag. Samtidigt innehåller utbildningen kompetenser som jag tycker är värdefulla om jag skall rekrytera en administrativ tjänst till mitt företag idag.

Mikaels senaste APL-elev Nicklas Mattsson, som går sista terminen på gamla programmet Ekonomi- och löneassistent, håller med om att det fungerat bra.
- Det har varit en kul och givande praktik och det har fungerat kanon att köra på distans. Utbildningen har också varit givande och har lärt mig mycket jag tar med mig framåt.

 

Sista dagen att ansöka till utbildningen Ekonomi & Företagande är fredagen 2 juni.