Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Med kartsystem som blivande arbetsredskap

Sofia Strågesjö arbetade i kommunens kontaktcenter när hon fick upp ögonen för GIS, geografiska informationssystem. Nu utbildar hon sig till GIS-samordnare och avslutade nyligen en praktikuppgift kring möjligheten till nya ställplatser för husbilar i Lysekil.

De flesta av oss använder GIS utan att tänka på det. Förmodligen har du i din mobil inte bara har en, utan flera appar som bygger på tekniken, till exempel google maps eller adressregister. Systemen är datorbaserade och länkar digitala kartor till information om saker som finns, eller händelser som äger rum, vid ett visst geografiskt läge. På så sätt kan man välja att analysera ett eller flera lager i kartbilden, till exempel var det finns plana ytor, hur vägnätet ser ut i ett område eller fördelningen av befolkningen.

- Jag fastnade för GIS då det är ett spännande område, berättar Sofia. Det ställs höga krav på samhällsplanering idag och GIS är ett bra verktyg för att se på frågor på ett bredare sätt. Innan jag började i kontaktcenter hade jag ingen aning om att man kunde jobba med detta!

Får möjlighet att sätta kunskaperna i praktik

Sofia är nu tjänstledig från sitt arbete i kommunens kontaktcenter och arbetar i stället en dag i veckan på plan- och byggavdelningen samtidigt som hon pluggar.

- Jag har fått en fin möjlighet att utvecklas som anställd i kommunen, och verkligen uppmuntrats att läsa vidare. Genom att arbeta på samhällsbyggnadsförvaltningen samtidigt som jag pluggar kan jag sätta kunskaperna i praktik direkt.

Kan man utveckla fler ställplatser med hjälp av GIS?

Praktikperioden valde Sofia att göra på kommunen. Under sin tid i kontaktcenter fick hon en inblick i hur Lysekil uppfattas av turister och svarade på många frågor om ställplatser för husbilar. Skulle man med hjälp av GIS kunna utveckla fler ställplatser för att locka till sig fler turister? Det ville Sofia undersöka i sin praktikuppgift.

- Jag såg att det finns ett stort behov av platser. Från 2019 har gästnätterna i Lysekil gått från cirka 5000 nätter till 11 000 förra året. I arbetet identifierade jag med hjälp av GIS olika områden på kommunal mark som kan utvecklas. Det handlade om att rent geografiskt analysera förutsättningarna utifrån olika lager i kartan.

Arbetet har nu presenterats i samhällsbyggnadsnämnden och fick ett bra gensvar.
- Det hade varit roligt om det kan användas som underlag för vidare arbete med att utveckla kommunen. Kanske kan det även inspirera privata aktörer att bygga, avslutar Sofia.


Du kan också läsa om Sofia i Lysekilsposten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.