Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Lysekils kommun hyllar sina eldsjälar och duktiga idrottare

Nu står det klart vilka personer och föreningar som tilldelas Lysekils kommuns kulturpris samt utmärkelse för förtjänstfull föreningsledare och bra idrottsprestation för 2021 och 2022. Priset delas ut i Stadsparken i samband med firandet av nationaldagen.

- Det är ingen lätt uppgift då vi har så många eldsjälar och engagerade föreningsmänniskor som är så otroligt viktiga för så många, säger utbildningsnämndens ordförande Monica Andersson. Gemensamt för årets pristagare är att de trots pandemi och trots alla utmaningar har åstadkommit resultat, och är goda förebilder för oss alla. Oavsett om det är i rollen som idrottsutövare, en god ledare eller en förening så anser vi att årets pristagare tillför det lilla extra för alla oss i kommunen.

 

Förtjänstfull föreningsledare 2021

– Simon Pettersson, Lysekils Hockey Viking
Simon är en eldsjäl som lägger ner otroligt mycket tid för hockeyverksamheten i Lysekil. Trots sin unga ålder har han redan hunnit med att vara ordförande för klubben och axlar nu flertalet roller. Han har bland annat lyckats locka utländska spelare till Lysekil utan att betunga klubbens ekonomi. Han lyckas även skapa ett intresse runt klubben som gör att många Lysekils-spelare spelar kvar eller vänder tillbaka hem för spel, vilket gynnar framtida verksamhet.

Bra idrottsprestation 2021
Då inget pris delades ut för bra idrottsprestation för 2020 har vi två pristagare i denna kategori.

- Nazir Rezai, Lysekils Skid- och löparförening
För flertalet framskjutna placeringar under 2021 med sänkta personliga rekord. Prestationer som bland annat innebar två vunna bronsmedaljer vid utomhus-DM på distanserna 3 000 samt 10 000 meter.

- Mike Johansson, Ice cross
Mike har sedan 2013 ingått i det svenska Ice cross-laget och har under denna period kontinuerligt funnits med som en av de tre bästa svenska åkarna på världsrankingen. Trots inställda världscuptävlingar under pandemin var Mike återigen en del av det Team Sweden som tog avstamp mot tävlingssäsongen 2021–2022.

Lysekils Kulturpris 2022
Det delas även ut två kulturpriser i år då vi inte hade någon ansökan för Kulturstipendiet i år. Det gör att vi verkligen kan lyfta två av Lysekils drivande föreningar som verkar för att tillgängliggöra vår kulturhistoria som den bad- och kurort med de saltstänkta klipporna och havet som alltid kommer vara betydande i vår historia både från förr och den historia man ger kommande generationer med sitt arbete.

- Lysekils Vänner
För föreningens fortsatta bygginsatser med strandpromenaden mellan Långevik och Norra hamnen i Lysekil. Genom att tillgängliggöra området för allmänheten har föreningen skapat nya möjligheter för att utveckla Lysekils tydliga kulturhistoria som kurort där havet och havsbad alltid spelat en central roll. Det är ett fantastiskt arbete och ett engagemang som gynnar kommunen ur så många perspektiv.

- Kallbadhusets Vänner
Lysekil har en gedigen historia med havsbad och kallbadhus. Här i Lysekil har vi lyckats bevara vårt kallbadhus och där har föreningen spelat en viktig roll genom åren. Kallbadhuset har en naturlig plats i havsbadsområdet och besöks årligen av ett stort antal turister och kommunens invånare. Förutom sin prydnad i sig är kallbadhuset en betydelsefull del av Lysekils historia. Värd att vårda och bevara. Att bada kallt är en trend som många vill pröva på och finner att det är en fantastisk upplevelse.