Meny

Dela sidan på sociala medier

Mångkulturell förberedelse inför Kulturveckan

Två kvinnor lagar mat

Förberedelserna inför årets Kulturvecka är i full gång, och med fokus på integration förbereds den internationella maten som erbjuds på Oscars under helgen.

Under några veckors tid har en grupp kvinnor från olika länder träffats för att laga mat och träna på att prata svenska, men framförallt för att förbereda maten inför den internationella prova-på-tallriken som kommer att erbjudas på Oscars två dagar under kulturveckan. Maten som lagas kommer från olika länder och bland annat kommer man kunna smaka på Sambusek och Kubbe.

Vill laga svensk mat

En av kvinnorna som varit med och lagat mat från sitt hemland inför kulturveckan är Nada Alhawari från Syrien (till vänster i bilden ovan). Hon har uppskattat matträffarna där hon fått möjlighet att träna svenska och nu hon hoppas att få tillfälle att lära sig mer om svensk mat.

- Det har varit roligt att laga mat tillsammans och lära svenska kvinnor om vår mat. Jag har lärt mig nya ord, som deg, potatisskalare, persilja, och jäst. Jag vill gärna lära mig att laga svensk mat också, säger Nada Alhawari.

Nyckeln till framgång

Anna Martinsson är samhällsguide i Lysekils kommun och hon arbetar bland annat med aktiviteter som ska underlätta för personer med utländsk bakgrund att etablera sig i det svenska samhället. Hon betonar vikten av språkträning i en inspirerande miljö.

- Språket är nyckeln till samhället och det är en fördel att lära ut svenska med individernas intresse som grund för språkträningen – i detta fall matlagning. Här lär man sig svenska genom en rolig aktivitet, säger Anna Martinsson.

Populär språkträning

Matlagning har visat sig vara en populär språkträningsaktivitet för kvinnor. Det är annars en grupp som inte alltid är lätt att få med på annan språkträning, som till exempel språkkafé, där det ofta är fler män än kvinnor som deltar. Anna Martinsson kommer att fortsätta med matlagningsaktiviteter även efter kulturveckan – då med inriktning på svensk husmanskost.

Inspirerande smakprover

Cecilia Lindstrand, Biblioteks- och kulturassistent i Lysekils kommun, som tillsammans med Anna Martinsson samordnat matlagningen inför kulturveckan ser fram emot att kunna dela med sig av maten som lagats.

- Mat utgör en central del i vår kultur och vardag vilket gör det lätt att mötas kring matlagning. Det har varit fantastiskt roligt att lära känna de här kvinnorna och få ta del av deras matkonst. Jag hoppas att många besökare avnjuter smakproverna under kulturveckan och blir inspirerade att berika sin egen matlagning, säger Cecilia Lindstrand.

Förberedelser av mat inför kulturveckan

Internationell ”prova-på-tallrik”

När: Prova-på-tallriken erbjuds från klockan 12:00, lördag 8 oktober samt söndag 9 oktober

Var: Oscars, Lysekil

Pris: 30 kr/tallrik

Kulturveckan i Lysekil

Kulturveckan i Lysekil pågår mellan 7-13 oktober, 2016.