Meny

Dela sidan på sociala medier

Totalt eldningsförbud

en öppen låga brinner på en engångsgrill

Det råder totalt grill- och eldningsförbud i hela Västra Götalands län från och med kl 16.00 den 25 juli. Det har Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat. Förbudet gäller alla typer av grillar och bränslen.

Det är mycket torrt i både skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder.

Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda, förutom på egen tomt där det från och med den 14 augusti är tillåtet igen.

Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt. Beslutet är fattat i samråd med länets räddningstjänster.

Vad innebär eldningsförbudet?

Förbudet innebär att:

Det är förbjudet att elda i hela Västra Götalands län från och med den 25 juli kl 16.00. Var uppmärksam på att förbudet innefattar grillning på fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar med mera.

Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen.

Detta betyder att det INTE är tillåtet att:

  • använda engångsgrill
  • använda stormkök
  • göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
    elda eller grilla utomhus på campingplatser
  • använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus

Allmänt: använd sunt förnuft – elda eller grilla inte!

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå. Vi vill understryka att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög och att det därmed inte är fritt fram att grilla eller elda bara för att det regnar lite. Det kommer krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig.

Frågor och mer information

Eldningsförbudet är utfärdat av Länsstyrelsen. Om du har frågor eller vill veta mer kan du kontakta dem. Kontaktinformation till Länsstyrelsen hittar du nedan under länkar.