Meny

Dela sidan på sociala medier

Hjälp att rösta

Om du har svårt att ta dig till en vallokal finns möjlighet till hjälp med att rösta.

Här hittar du mer information om att rösta med bud och ambulerande röstmottagare.

Rösta med bud

Att rösta med bud innebär att du som väljare får hjälp med att transportera din röst till en vallokal eller till en lokal där man kan förtidsrösta.

Du som är sjuk, funktionshindrad eller på grund av ålder inte själv kan ta dig till vallokalen, får rösta med bud. Dessutom får väljare som betjänas av lantbrevbärare anlita lantbrevbäraren som bud. Väljare som är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan också rösta med bud.

Ambulerande röstmottagare

Om du inte själv kan ta dig till en vallokal erbjuder Lysekils kommun ambulerande röstmottagare, som kan komma hem till dig och hjälpa dig att rösta.

Röstmottagarna hjälper dig om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig.

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av valnämnden och kommer vara tillgängliga, efter anmälan, under hela förtidsröstningsperioden den 22 augusti till den 9 september 2018.

Anmäl behov av ambulerande röstmottagare

Du anmäler ditt behov av ambulerande röstmottagare på telefon  0523 - 61 31 04 eller 0523 - 61 31 08.

Du kan också boka via e-post  val@lysekil.se , kom ihåg att ange namn, adress, telefon, och eventuell mobiltelefon.

Datum och tider för ambulerande röstmottagare

Besök sker efter överenskommelse och de ambulerande röstmottagarna är tillgängliga enligt följande:

  • Tisdagen den 28 augusti kl 13.00 - 15.00.
  • Lördagen den 1 september kl 14.00 - 16.00.
  • Torsdagen den 6 september kl 13.00 - 15.00.

Så går det till

De ambulerande röstmottagarna har med sig partivalsedlar och blanka valsedlar. Om du vill personrösta måste du ordna egna namnvalsedlar. Du behöver ha röstkort och en giltig id-handling. Röstmottagarna legitimerar sig alltid vid hembesök.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Röstmottagarna tar sedan med sig fönsterkuvertet med din röst till valkansliet. Valkansliet ser till att din röst kommer till ditt valdistrikt på valdagen.

Du hittar mer information om hjälp med att rösta på Valmyndigheten.