Meny

Dela sidan på sociala medier

Handels- och administrationsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet ger en grundläggande yrkesutbildning för arbete inom handeln.

En modern utbildning

Vi på Handelsprogrammet erbjuder en modern utbildning för dig som gillar möten med nya människor, tycker det är kul med butiker och som vill arbeta med marknadsföring, sälj och service. Programmet passar dig som tar dina studier på allvar och som vill ha ett yrke med goda karriärmöjligheter inom handel direkt efter studenten. Vill du så har du även rätt att läsa in högskolebehörighet under din tid hos oss.

Du lär dig att kommunicera i affärs- och medarbetarrelationer. Affärsplan, marknadsföring, ekonomi, försäljning är delar som du tränar och praktiserar. Andra delar du arbetar med är branschkunskap, produktkunskap och affärsutveckling.

Arbetssätt

Entreprenörskap, administration, ekonomi, handel och service är viktiga delar i utbildningen. Den elektroniska handeln ökar stadigt och försäljning och marknadsföring via Internet blir allt viktigare. Flera av våra kurser behandlar dessa områden och på Handels- och administrationsprogrammet är datorn därför ett viktigt hjälpmedel.

Handels- och administrationsprogrammet ger dig grundläggande utbildning inom handels- och tjänstesektorn. Du får också kunskaper i att driva eget företag. Efter utbildningen kan du söka dig direkt ut i arbetslivet eller studera vidare.

Lärlingsutbildning

Utbildningen är en lärlingsutbildning och du kommer att göra APL (arbetsplatsförlagt lärande) under studietiden. Årskurs ett läser du gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen med din klass.

I årskurs två och tre kommer du att göra APL på arbetsplatser/företag minst hälften av din studietid. Lärlingsutbildningens upplägg gör att du får en förståelse för hur arbetslivet fungerar. Du lär dig att ta ansvar och du växer som människa!

Yrkesutgångar

På Gullmarsgymnasiet har vi inriktningen Handel och service.
Denna inriktning ger kunskaper om detalj- och partihandel. Du lär dig också om näthandel, ledarskap och företagande och om entreprenörskap, service och kommunikation. Du utbildas till exempel till butikssäljare, kommunikatör/mechandiser, marknadsförare, inköpare, logistiker, speditör, butiksledare och handlare.

 

Kurser och poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma ämnen

Entreprenörskap, 100 p
Servicekunskap, 100 p
Branschkunskap inom handel och administration, 100 p
Information och kommunikation 1, 100 p

Handel och service
Personlig försäljning 1, 100 p
Affärsutveckling och ledarskap, 100 p
Praktisk marknadsföring, 1 100 p
Inköp 1, 100 p
Näthandel 1, 100 p
Programfördjupning (ej fastställd), 700 p

Individuellt val - 200 p

Gymnasiearbete - 100 p